Logo
Pääkirjoitus  
Ajankohtaista arkisto  
Toimialue  
Omistussuhteet  
Toimintavuosi  
Hallitus  
Organisaatiokaavio  
Jakeluverkko  

Laskutus  
Keskeytykset  
Sähkön käyttö  
Muut tiedotteet  Vuosikertomukset  
Asiakaspolar-lehdet  
Muut julkaisut  
Lomakkeet  
Toimipaikat  
Henkilöstö  


Asiakasneuvonta:
040 825 0064

Kaapelinnäytöt
0800 133 544

Vikailmoitukset
(016) 821 896 


Suvikeli tiputti tykkyä


Tykkylumi on aiheuttanut runsaasti sähkökatkoja jo joulusta saakka. Viat ovat aiheutuneet puihin kertyneestä valtavasta lumitaakasta, joka on taivuttanut oksia ja kaatanut linjakäytävän ulkopuolella olevia puita sähkölinjojen päälle. Paksun lumen suojaama maa on sula, joten routakaan ei ole estänyt puita kaatumiselta. Tämän talven tykkyilmiö on ollut alueellisen laajuuden ja lumen määrän suhteen erittäin harvinainen. Vastaavaa tykkytalvea tämän seudun asukkaat eivät muista olleen ainakaan kahteen kymmeneen vuoteen. Harmillista on ollut kaiken lisäksi se, että lumi on tarrautunut tiukasti oksiin ja sulattavia suojasäitä on saanut odotella viikkokausia. Kaiken lisäksi paksu ja pehmyt lumi sekä sulat ojat ja kanavat ovat vaikeuttaneet linjavikavikapartioiden työskentelyä..

Vikoja on partioitu ja korjattu päivin ja öin. Oma henkilöstö on ollut laajennetussa varallaolossa ja lisäksi ulkopuolelta on otettu raivausapua. Samanaikaisia sähkövikoja on ollut enimmillään jopa kuusi. Kunkin vikapaikan hakeminen ja korjaus on hankalissa olosuhteissa vaatinut useita tunteja. Eräs vika saatiin korjattua vasta 12 tunnin päästä. Asiakkaamme ovat yleensä olleet kärsivällisiä, vaikka sähkökatkot ovat varmasti aiheuttaneet monenlaista harmia.

Viime viikon torstaina suojasää tavoitti myös Koillis-Lapin ja tykkyä putoili myös sähkölinjojen varsilta. Tosin vaaramaisemista ja tuulelta suojaisissa paikoista tykkyä jäi vielä runsaasti puihin. Linjavikojen määrä näyttää kuitenkin selvästi vähentyneen. Tästä huolimatta olemme edelleen vikavalmiudessa. Toivomme edelleen suojasäätä, joka puhdistaisi liiat lumet puista.

Tykkyvikoja olisi ollut vielä enemmän, jos emme olisi viimeisen viiden vuoden aikana raivanneet linjojamme tehostetusti. Ammattimetsurit ovat työskennelleet keväästä marraskuulle keskimäärin seitsemän henkilön voimin. Tykyn harmeista oppineina tulemme edelleenkin raivaamaan linjakäytäviä yhä kiivaammassa tahdissa. Linjoja emme voi kuitenkaan raivata nykyistä leveämmäksi ja täysin puuvarmoiksi, mutta tästä huolimatta tykkylumesta aiheutuvaa riesaa tulemme muilla raivauskeinoilla vähentämään.


Liitetiedosto
[ Arkisto ]

 Kemijärvi

0.9 C

Savukoski

0.6 C

Pelkosenniemi

0.5 C

Salla

-0.7 CLokakuun sähkönkulutuksesta kaksi laskua

Muutoksia sähkönmyynnin asiakaspalvelussa 1.11.2019 alkaen

Animaation kuvat: Vesa Särkelä, Kemijärvi